Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

En aktiv sol

Igår var det strålande sol i stort sätt hela dagen så jag passade på att fånga den stora solfläck man kunnat se senaste tiden. I helgen var jag nere i Karlskrona på astroträff arrangerad av Karlskrona Astronomiska Förening och där tittade vi mycket på solen och solfläck 1732 syntes mycket tydligt. Bilden till höger visar en förstoring av området kring den stora solfläcken. Förhoppningsvis kommer solen att fortsätta hålla en hög aktivitet under sommaren, det skall bli spännande att följa dess aktivitet.

En aktiv sol

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-05-07 10:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Se norrsken i en interaktiv värld

För ett par veckor sedan fick jag en idé som jag inte kunde släppa taget om. Nu, nästan två veckor senare är min idé realiserad. Jag fick återvända till mina 30 Gb med bilddata från den 17 mars och omarbeta allt från början för att det skulle passa i denna nya virtuella miljö. Det har varit många timmar med ny bildbehandling och programmering för att få upplevelsen så som jag ville ha den, men nu äntligen är det klart.

Förhoppningsvis innebär detta också att jag äntligen kan släppa taget om detta fantastiska norrsken och dess bilder. Som ni förstår vi det här laget så var det en kväll att minnas och som gjorde ett stort intryck på mig.

Klicka på bilden nedan för att starta upplevelsen och bli transporterad till Östersund den 17 mars! Välkommen!

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-04-11 09:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

4 timma norrsken på 3 minuter

Denna video visar det norrsken som inträffade den 17 mars 2013 då en solvind träffade jordens magnetfält. Två dagar tidigare hade solfläcken AR1692 producerat ett kraftigt utbrott som genererade denna solvind. Filmen visar norrskenet mellan 20:20 och 00:35 (Svensk normaltid) kvällen den 17 mars.

Norrskenssekvensen består av totalt 2 464 stillbilder med en sammanlagd datamängd på 30Gb. Bilden på solen är en panorama av 10 bilder som jag tog den 16 mars. Dessa solbilder genererades fram från totalt 10 Gb med data jag fångade den dagen. Totalt består alltså denna film av 40Gb med data som jag bearbetat under 5 dagar.

Musik: I Am a Man Who Will Fight for Your Honor - Chris Zabriskie (http://chriszabriskie.com)Postat 2013-03-23 11:08 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Snömånen

Fullmånen i februari kallas för snömånen. Jag ville fånga den tillsammans med bara snö så jag och min kompis Mattias gav oss ut på Storsjöns snöklädda is. Vi tog oss ut på sjön med spark längs medvinden, en plogad väg på sjön. Att åka spark en mörk kväll i månsken är mäktigt, man hör isens ljud och känner den bitande kylan i ansiktet. Som ett litet plus i kanten så drog en lätt dimma in över sjön precis när vi kom fram.

Snömånen

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-02-28 11:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Asteroid 2012 DA14

Igår kväll fick vi äntligen stifta bekantskap med den så omtalade asteroiden 2012 DA14. Jag och två kompisar åkte några mil väster om Östersund för att hitta en klar himmel. Vi fick en fantastisk natt med klart och fint väder och helt vindstilla. Strax innan klockan 21:00 lyckades vi se asteroiden i den 15x70 kikare jag hade med mig. Den var svår att hitta i det tunna upplysta diset som låg vid horisonten, men dess relativt snabba rörelse gjorde att den stack ut bland de omkringliggande stjärnorna.

Vi följde asteroiden ändra fram till klockan 23:00, då hade dess ljusstyrka avtagit ganska markant. Bilden här är en drygt 5 minuters exponering på området kring stjärnan Megrez då asteroiden passerade där.

Se fler bilder på min blogg - http://blogg.astrofotografen.se/

Asteroid 2012 DA14

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-02-16 14:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 23 Nästa