Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Se norrsken i en interaktiv värld

För ett par veckor sedan fick jag en idé som jag inte kunde släppa taget om. Nu, nästan två veckor senare är min idé realiserad. Jag fick återvända till mina 30 Gb med bilddata från den 17 mars och omarbeta allt från början för att det skulle passa i denna nya virtuella miljö. Det har varit många timmar med ny bildbehandling och programmering för att få upplevelsen så som jag ville ha den, men nu äntligen är det klart.

Förhoppningsvis innebär detta också att jag äntligen kan släppa taget om detta fantastiska norrsken och dess bilder. Som ni förstår vi det här laget så var det en kväll att minnas och som gjorde ett stort intryck på mig.

Klicka på bilden nedan för att starta upplevelsen och bli transporterad till Östersund den 17 mars! Välkommen!

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-04-11 09:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En bra dag på jobbet

Igår hade jag haft en helt fantastiskt dag ute i vår kalla vackra vinter. Jag tror aldrig jag kommit hem med så mycket bra bilder på en och samma dag. Dagen har varit fullspäckad med astronomiska händelser och vackra optiska fenomen. Det lär dröja ett bra tag innan jag hunnit gå igenom alla bilder från dagen.

Dagen började med att fotografera planeterna Merkurius, Venus och Saturnus som nu står väldigt vackert på morgonhimlen och igår hade planeterna dessutom besök av en tunn månskära, endast 5% belyst.

Sedan hade jag turen att få se och fotografera ett optiskt fenomen som kallas bisolar, otroligt vackert. Dagen avslutades med denna förlamande vackra solnedgång, det gick bara att stå still och titta på.

En bra dag på jobbet

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2012-12-12 14:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotoboken Jämtlandsnatt klar

I torsdags kom min nya bok Jämtlandsnatt från tryckeriet. Boken släpps officiellt den 22 november, men det går redan nu bra att beställa boken via mig. Boken har både på svensk och engelsk text. Läs mer om boken här - http://www.fotografgoranstrand.se/Jamtlandsnatt/

Följ mig

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2012-11-19 13:29 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Solblixtar

väll var det otroligt klart och fint väder så jag begav mig ut för att fotografera solnedgången. Det resulterade i ett antal bilder som uppvisade gröna och blå blixtar. Det är ett sällsynt optiskt fenomen som sker vid solnedgång eller soluppgång. Fenomenet kommer sig av att ljuset böjer sig då till exempel solen går ned bakom horisonten. Det gröna och blå ljuset, som har högre frekvens, böjer sig mer än det röda och orangea, därför kan dessa så kallade blixtar uppstå även efter att solen helt gått ned under horisonten.

Tidsintervallet mellan första och sista bilden är 1 minut och 14 sekunder och första bilden är tagen 23:13:36 svensk sommartid. I övrigt uppvisade solskivan inga solfläckar, den större grupp som dominerat sista tiden låg för nära kanten för att synas.

Gröna och blåa solblixtar

Följ mig

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2012-06-22 07:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Solhalo

Under eftermiddagen idag uppstod en vacker solhalo i det disiga vädret. Jag passade på att fånga fenomenet med utsikt ut över de jämtländska fjällen. Solen är verkligen på tapeten nu, för tillfället finns en enorm solfläck som jag planerar att fotografera i helgen. Den går att se med blotta genom molnslöjor, så passa på att titta upp lite då och då mot solen för att se om ni ser den. Tänk på att aldrig titta mot solen med en kikare.

Solhalo

Följ mig

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2012-05-10 22:12 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa