Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Snömånen

Fullmånen i februari kallas för snömånen. Jag ville fånga den tillsammans med bara snö så jag och min kompis Mattias gav oss ut på Storsjöns snöklädda is. Vi tog oss ut på sjön med spark längs medvinden, en plogad väg på sjön. Att åka spark en mörk kväll i månsken är mäktigt, man hör isens ljud och känner den bitande kylan i ansiktet. Som ett litet plus i kanten så drog en lätt dimma in över sjön precis när vi kom fram.

Snömånen

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-02-28 11:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Asteroid 2012 DA14

Igår kväll fick vi äntligen stifta bekantskap med den så omtalade asteroiden 2012 DA14. Jag och två kompisar åkte några mil väster om Östersund för att hitta en klar himmel. Vi fick en fantastisk natt med klart och fint väder och helt vindstilla. Strax innan klockan 21:00 lyckades vi se asteroiden i den 15x70 kikare jag hade med mig. Den var svår att hitta i det tunna upplysta diset som låg vid horisonten, men dess relativt snabba rörelse gjorde att den stack ut bland de omkringliggande stjärnorna.

Vi följde asteroiden ändra fram till klockan 23:00, då hade dess ljusstyrka avtagit ganska markant. Bilden här är en drygt 5 minuters exponering på området kring stjärnan Megrez då asteroiden passerade där.

Se fler bilder på min blogg - http://blogg.astrofotografen.se/

Asteroid 2012 DA14

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/AstrofotografenPostat 2013-02-16 14:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera