Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Månförmörkelse

Natten mellan onsdag och torsdag den 20-21 februari inträffar återigen en total månförmörkelse. Hoppas på klart väder så att alla nattugglor får chansen att föreviga detta. Den för blotta ögat synliga delen av förmörkelsen börjar kl 2:43 och slutar kl 6:09. Mellan kl 4:00 och 4:51 är månen totalt förmörkad. Maximum inträffar kl 4:26. Under totaliteten kommer månen att befinna sig i söder.Vid maximum kommer månen att ligga i västsydväst med följande höjder över horisonten:Kiruna 17 grader, Östersund 20 grader, Stockholm 20 grader och Lund 24 grader.

Bilden ovan tog jag vid en förmörkelse för några år sedan. Bilden är ett arrangemang av flera bilder för att visa förmörkelsens slutskede.

Källa: http://www.astronomi.nu

Inlagt 2008-02-20 08:57 | Läst 8180 ggr. | Permalink
Ja hoppas verkligen att, det för närvarande, tunga molntäcket över Österlen lättar till inatt. Hade varit kul att försöka fota förmörkelsen.
Du har gjort ett mycket fint bildarrangemang! Det visar olika faser samtidigt som det är vackert :)
Tack för påminnelsen av förmörkelsen :)
MVH
Anita
Jag är lite nybörjare på det här med fotografering och skulle behöva lite hjälp med inställning av kameran, lite iso å bländare å slutartid å sånna grejer. Finns det någon bra guide eller nåt som man kan lära sig av? Jag har en Konika Minolta Dynax 5 D med orginal objektiv.

Tack på förhand
//Eric
Svar från gost 2008-02-20 21:46
Hej Eric.

Testa dig fram vilka slutartider som fungerar bäst. Fota gärna med lite mindre bländare, typ 8. Detta för att få bra skärpa ur dina objektiv. Se till att använda stativ och gärna timerfunktion på kameran så att du inte trycker på slutaren på kameran, för då kan du få med oönskade kameraskakningar i bilderna.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?