Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Solens utbrott

Bild av solen så som den såg ut söndagen den 20 september. Bilden är en sammansättning av ca 10 bilder och är tagen genom ett speciellt solteleskop. Klockan 12 och klockan3 i bilden syns två stora utbrot. Dessa utbrott kallas protuberanser. Det är enorma gas- och plasmamoln som kastas ut från soles yta. Dessa kan bli tusentals kilometer höga. Just i den här bilden är Jorden ungefär lika stor som halva utbrottet som är klockan tolv i bilde. Det ger lite perspektiv på hur stora dessa enorma protuberanser verkligen är.

Inlagt 2009-09-24 09:40 | Läst 2993 ggr. | Permalink
Riktigt bra! Kul att se lite rymdbilder emellanåt.
Ja, ibland kan man känna sig liten. Mycket fin bild. Som en gigantisk apelsin hänger hon där - förutsättningen för allt liv på jorden. Vi borde känna stor vördnad för denna fantastiska himlakropp, fast vi vet att hon till slut kommer att bränna upp vår fina planet Jorden. Trots alla rackartyg vår sol ställer till med får vi ändå hoppas att hon hänger med några år till. Hon är ju trots allt den stora lampan som möjliggör all vår fotografering!
Hypnotiserande vacker bild. Berätta gärna mer om tekniken bakom bilden.
Fantastiskt vacker bild. Roligt att du vill dela med dig av bilder som de flesta inte har möjlighet att se. Var på en fotokurs med Joe McNally som lärare och hans mantra var - Om du vill lyckas som fotograf måste du ta kameran till platser, miljöer och situationer som andra inte upplevt.
För mig är detta just en sådan bild - grattis
//Leif
Mycket maffigt!!!
Vilket teleskop har du fotat med?

--Angelica
Svar från gost 2009-09-24 13:09
Jag har använt mitt solteleskop, ett 400mm/f10 som jag sedan kopplar min Nikonkamera till.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX