Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Venus anländer till Plejaderna

Ungefär vart åttonde år ligger Venus väldigt nära stjärnbilden Plejaderna. Igår anlände Venus och de två objekten låg som närmast varandra. Jag passade på att fånga mötet tillsammans med ett flygplan som även det anländer till sin destination, nämligen Åre/Östersund flygplats.

De 5 stjärnorna till vänster om Venus, de som formar spetsen av en nedåtriktad pil, ingår i stjärnbilden Oxen. Den ljusstarkaste av dessa, Aldebaran (Den övre till vänster) är en röd jättestjärna som är ca 30 gånger så stor som vår sol. Den ligger på ett avstånd av 68 ljusår från oss, med andra ord, alldeles runt hörnet.

Det som är lite kul med den stjärnan är att NASA 1972 skickade upp en rymdsond vid namn Pioneer 10 som nu är på väg mot den stjärnan. Rymdsonden bär den välkända Pioneer-plaketten som visar människans avbild och vår plats i universum, som en slags flaskpost. Resan kommer att ta ca 2 miljoner år, återstår att se om det finns någon mottagare på adressen.

Venus anländer till Plejaderna

http://www.fotografgoranstrand.se
http://www.astrofotografen.se

Inlagt 2012-04-04 14:48 | Läst 2128 ggr. | Permalink
Läcker bild och kul info. :) Ska ut och spana ikväll, om molnen håller sig borta.
/Anna
Läcker bild! Mitt nick på geocaching.com är Alfa Tauri. Kanske säger det dig något....? ;- )
Intressant bild och berättelse. Häpnar över just den femstjärninga bilden. Har varit en vecka i Arizona precis, mött Native People och en av dom berättade just om den konstellationen. Det finns massor att berätta men vill du kolla in på Googl, Bearcload, så får du massor av den historien. Läser just nu hans bok.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX