Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Slutet på den astronomiska natten

Nu på torsdag, den 12 april, är det sista natten då vi har så kallad astronomisk natt här i Östersund, den varar då i ca 40 minuter. Den astronomiska natten definieras av att solen är mer än 18 grader under horisonten. Natten återkommer sedan i höst, närmare bestämt den 31 augusti, då med en längd på ca 60 minuter. De flesta människor ser fram emot de ljusa sommarnätterna och att dagarna blir allt längre, men för oss astrofotografer och amatörastronomer är detta en tid med dubbla känslor. Skönt med ljusa kvällar men samtidigt en stor saknad efter vår vackra stjärnhimmel. Som tur är kan vi fortsätta njuta av planeterna och månen och framför allt solen som nu är väldigt aktiv. Det skall bli en spännande sommar att följa solens aktivitet.

Påsken firade jag uppe i de jämtländska fjällen och natten mot annandag påsk begav jag mig upp på ett av fjällen i närheten för att fånga de sista bilderna av stjärnhimlen innan det blir för ljust. Denna bild är tagen ca 23:00, ca 1 timma innan den astronomiska natten inträffar och man ser tydligt hur solens sken ligger kvar i norr, trots att den gick ner 3 timmar tidigare. Bilden är en panorama bestående av 4 exponeringar om vardera 20 sekunder och bildfältet sträcker sig från söder till norr med centrum mot väst.

Som pricken över i:et fick jag också se ett litet norrsken, förmodligen från ett solutbrott som inträffade den 7 april, återstår att se om det var det sista norrskenet jag får se innan mörkret kommer tillbaka i höst.

Slutet på den astronomiska natten

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen


Inlagt 2012-04-10 15:07 | Läst 2543 ggr. | Permalink
Stor dramatik uppe hos dig med fint säsongsavslut!
Har du någon gång funderat på att jobba närmare ekvatorn för ett "jämnare" arbetsår, eller rent av byta halvklot?
Ha de'
Johan
Svar från gost 2012-04-10 15:29
Johan, den tanken har slagit mig ofta, i princip varje gång jag sätter på mig alla kläder för att ge mig ut i natten. Tänk att kunna jobba där nere, endast iför ett par shorts och en T-shirt :)
Antipodian 2012-04-11 01:51
Komfortfaktorn med 20-30 grader mitt i natten är ju en sak - med jämnare arbetsår så tänkte jag att få fler astronomiska nätter. Tyvärr kan vi inte erbjuda läckra vinterlandskap som bakgrund, utan man får nöja sig med orange sandsten. Men det är i alla fall lätt att komma 100 mil från gatljus ;D Och södra halvklotet har bra stjärnhimmel.
Skön bild! Bara att vänta till nästa år! För min del är den slut redan, bara att vänta till augusti men samtidigt hörde jag att vintergatan syns bäst under maj - augusti alltså man kan fota vintergatan under sommaren?
Vackert fotat Göran! =)(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?