Fotograf Göran Strand

Mina bilder från vårt universum

Perseiderna 2012

Natten till igår så peakade det största meteoritregnet på året, Perseiderna. Meteorregnet inträffar när jorden skär banan för kometen Swift-Tuttle. Längs med banan sträcker sig ett band av partiklar som har frigjorts från kometen då den passerat solsystemet. Senast det skedde var 1992. Nästa passage sker den 14 augusti 2126 och det är högst osannolikt att den kommer att kollidera med jorden eller månen, men denna komet utgör ändå en risk på grund av dess bana.

Årets show var sagd att kunna leverera ca 100 meteoriter per timma, så förhoppningarna var höga. Tyvärr är det fortfarande lite för ljus här uppe i norr för att fånga eller se de svagare meteoriterna, men jag och två astrokollegor lyckades i alla fall räkna till 40 stycken på ca 2,5 timma. Den sista var en fantastiskt fin bolid som kan liknas med en stor eldboll då den brinner upp i atmosfären. Dess röksvans låg kvar i säkert 15-20 sekunder. En vacker avslutning på en lång natt.

Här är en panorama jag tog där jag fick med en stark meteorit. Den skymtas nere till höger om månen. Nere till vänster om månen är planeten Venus, och ovanför till höger är planeten Jupiter. Som ni ser är månens mörka del också lite belyst, detta kallas för jordsken och det är solljus som reflekteras från jorden mot månens mörka halva, ett väldigt vackert fenomen.

Perseiderna 2012

Följ mig

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen

Inlagt 2012-08-14 10:29 | Läst 1294 ggr. | Permalink
Fantastisk bild! Du är verkligen en mästare på det här!
Ha det fint!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX